Nieszkliwiony gliniany garnek rzymski Dafi 2,5 l

Nowy produkt

Garnek rzymski to sprzęt dla zwolenników lekkostrawnej kuchni. Pozwala na upieczenie chleba, mięsa, ryby, warzyw czy zapiekanki bez tłuszczu i w taki sposób, by produkty dusiły się we własnym sosie. 
Mięsa upieczone w tym garnku będą soczyste i kruche, drób - delikatny i miękki, a warzywa - aromatyczne.

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

90,00 zł brutto

Więcej informacji

Garnek rzymski jest to naczynie do pieczenia ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki naczynia są porowate, niepokryte glazurą, dzięki czemu łatwo wchłaniają płyny. Technika pieczenia w garnku rzymskim polega na tym, że przed użyciem pusty garnek moczy się przez 15 minut w wodzie. Podczas pieczenia woda, którą nasiąknęło naczynie, paruje i tworzy się warstwa pary wodnej zarówno w garnku, jak i w piekarniku. Dzięki temu do pieczenia nie trzeba dodatkowo używać tłuszczu. Danie pieczone w garnku rzymskim nie przypali się, nie wysycha podczas pieczenia, piecze się we własnym sosie, jest soczyste i lekkostrawne.

Garnek rzymski Dafi

.:  Wymiary garnka rzymskiego :.

Długość: zewnętrzna: 32,5 cm (z uchwytami), wewnętrzna: 27,0 cm

Szerokość: zewnętrzna: 19.0 cm, wewnętrzna: 16,0 cm

Wysokość: 13,0 cm ( z pokrywą) 10,0 cm (bez pokrywy), wewnętrzna: 9,5 cm

Pojemność: 2.5 l 

Nieszkliwiony Garnek rzymski Dafi

Praktyczne rady dotyczące użytkowania garnka rzymskiego:
  • Przed pierwszym użyciem należy garnek wymoczyć w wodzie, a następnie dokładnie wymyć ciepłą wodą bez detergentów.
  • Przed każdym pieczeniem należy namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut.
  • UWAGA!!! Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie umieszczamy zawsze w zimnym piekarniku. Nigdy nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia.
  • Gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawać na suchej ściereczce lub desce aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem.
  • Po użyciu garnek należy umyć w ciepłej wodzie. UWAGA!!! Nie używać płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia.
  • Po użyciu należy przechowywać otwarte naczynie w przewiewnym miejscu tak aby mogło swobodnie wysychać.
  • W miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę.
  • Po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia.
  • Czas pieczenia w rzymskim garnku może różnić się od czasu pieczenia w innych naczyniach.

Opakowanie garnka rzymskiego do pieczenia bez tłuszczu Dafi

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: